V.NÖBBELÖVS BYALAG

För byarna Mossby, V.Nöbbelöv och dess omnejd...

Historik byalags skolan...


  • 1939 stod det nya skolhusen färdigbyggt av Västra Nöbbelövs socken. Ivrig förespråkare för bygget var läraren Nils Jönsson som med statliga bidrag fick sockenstämman med sig på denna satsning mot okunnighet, inskränkthet och obildning.


  • I ett häfte som handlar om skolorna i Västra Nöbbelövs socken menar lärare Jönsson att "nu är skolfrågan löst i socknen inom överskådlig framtid". Tyvärr fick han redan 1960 uppleva att skolan lades ned och undervisningen flyttades till Skivarp.


  • Lokalerna såldes därefter av kommunen och senare ägare kom att bli Jane Wikström och Tommy Hansen som startade syfabrik i skolan. Då hyrde byalaget gymnastiksalen sedan några år tillbaka och hade sina aktiviteter där.


  • Efter ett antal ägarebyten såldes skolan till Byalaget på exekutiv auktion 1998. Finansiering skedde med andelsförsäljning och lån. Därmed räddades Byalagets veksamhet i skolan som går ut på att göra vår bygd ännu bättre att bo i vilket också meningen när huset byggdes.


Hyresgäster på skolan...

Byalaget har idag förutom sin egen verksamhet i huset även uthyrt vissa delar av lokalerna till bla vävstugor, hantverk och förvaring.


Källaren:  Vävföreningen Lattan


Skolsal 1: Vävgrupp under ledning av Maud Wemmert


Skolsal 2:

Katteljen gm Susann Bönnemark

Susann arbetar med konst och design. Hon målar färgstarka naivistiska tavlor och motiven är hittills alltid katter. Tavlorna är utgångspunkt för de produkter hon designar, t.ex brickor och kuddöverdrag.

Susann driver också Katteljén, ett företag med egendesignade produkter för kattälskare. Se gärna mer på www.katteljen.se


Finns hon på plats är det bara att titta in och det går även boka besök med på telefon 0702 – 73 03 20


Lokaluthyrning

Bylaget förfogar själva för egna aktiviteter stora salen på nedanvåningen samt gamla gymnastiksalet och köket på ovanvåningen.

Möjlighet finns att hyra dessa.

Arne Andersson som var den största drivkraften för köpet av skolan samspråkar med glad vävare.

Smeden i Mossby Albin Petersson har skänkt oss en skylt

Kronofogden gör utmätning på skolan

Copyright © 2016 vnobbelov.se. All rights reserved